Jakub Matůš pátý na Mistrovství ČR do 8 let

Ve dnech 7 a 8. května se konalo v Mostě Mistrovství ČR chlapců a dívek do 8 let. Náš oddíl měl na Mistrovství ČR svého zástupce - Jakuba Matůše.
Jakub byl ve startovní listině, ve které bylo zapsáno 96 chlapců z celé České republiky nasazen na 18. místě. Proto cíl, který jsme si stanovili, byl pokusit se umístit v silné konkurenci do první dvacítky a tím potvrdit nasazení. Hrálo se na 9 kol s časovým limitem 2x20 minut+10 sekund na tah.

Úvodní první kolo přineslo souboj s Jiřím Králem s QCC České Budějovice, ve kterém Jakub po dramatické zápletce získal první bod. Druhý zápas už tolik dramatický nebyl a Kuba zaznamenal další bod za vítězství nad Janem Součkem ze Sokola Úpice. V třetím kole se utkal na třetí šachovnici s třetím nasazeným Radkem Nejedlým z TJ CHS Chotěboř. Trojky Jakubovi štěstí nepřinesly, byť měl lepší pozici, nakonec celou partii prohrál. Tato partie byla přenášena na on-line přenosu. Následovala polední přestávka a po ní čekal Jakuba David Juračák z MŠŠ Interchess Frýdek-Místek. Toto utkání Jakubovi vůbec nevyšlo a po hrubé chybě prohrál. Sebevědomí si spravil výhrou nad Filipem Barčákem z BŠŠ Frýdek-Místek. Hrací den pak zakončil partií s Ondřejem Maršíkem z TJ Slavia Liberec, kterou vyhrál a po sobotních šesti kolech byl na průběžném 21. místě. K večeru následoval výlet na mostecký hrad Hněvín a příprava na neděli.

V neděli čekala další tři kola s cílem odčinit zaváhání z třetího a čtvrtého kola. V sedmém kole přehrál Jakub Pavla Maurera z ŠK Frýdlant a dobrý vstup do nedělního hracího dne potvrdil i výhrou v 8. kole nad devátým nasazeným Zdeňkem Taušem z MŠŠ Interchess Frýdek-Mistek. Toto vítězství vyneslo Jakuba na průběžné 8. místo společně s dalšími devíti hráči od celkového 4 až 12 místa, kteří získali stejný počet 6 bodů z 8 zápasů a měli půlbodovou ztrátu na bronzové umístění. V posledním kole čekal Jakuba těžký úkol: bodově se prosadit a tak udržet kontakt se špičkou tabulky. Za soupeře mu byl čtvrtý nasazený hráč turnaje Adam David z ŠK Libštát. Jakub ukázal pevnější nervy a svého soupeře přehrál. Konečný zisk 7 bodů z 9 zápasů věštil dobré umístění a tak se čekalo, co s konečným pořadím udělají ostatní dohrávané zápasy soupeřů. Poslední kolo se dohrálo a konečná tabulka turnaje potvrdila konečné 5. místo, když od bronzové příčky, při stejném počtu bodů, dělilo Jakuba pouze pomocné hodnocení. Toto umístění je historicky nejlepší individuální výsledek, který hráč Sokola Ústí dosáhl na tak vrcholové akci jako je Mistrovství ČR.

Za bojovný výkon, dosažený výsledek na Mistrovství ČR a vzornou reprezentaci Sokola Ústí patří Jakubovi velká pochvala.

Největší zásluhu na Kubově výkonu má jeho trenér David Trčálek, který ho již dva roky trenérsky připravuje.

Současně s Mistrovstvím ČR proběhl doprovodný turnaj v bleskovém šachu za účasti našich hráčů, kteří obsadili v konečné tabulce: Filip Matůš 6. místo a Vladislav Hrtáň 8. místo.

Fotogalerie: ZDE
Fotogalerie pořadatele: ZDE a ZDE
Výsledky: ZDE
 

Komentáře

Jak to někdy bývá, ve spěchu se zapomene se poděkovat. Největší a hlavní zásluhu na Jakubově současné šachové výkonosti má David Trčálek, který ho již dva roky šachově trenérsky připravuje. Davide díky! Tvoji starší kamarádi Vladislav Hrtáň a Marek Matůš

Zástupci obce Ústí se ke gratulaci také připojují, díky Jakube a mnoho štěstí v dalších kláních. Gratulace patří také Davidovi. Jsme na vás hrdi, jen tak dál!